Wednesday, December 18, 2019

Pilliõppepäevad


Üritame igal aastal ette võtta mõne vahva temaatilise õppepäevade või matkade seeria. 2019. aastal pöörasime pilgud pillide ja muusika imelisse maailma. Meil oli kavas neli pilliõppepäeva, mille käigus said lapsed ise pille valmistada, erinevaid pille proovida ja kuulata kuidas oskajad pille mängivad. Kaasa lõid ka lasteaia õpetajad ja lapsevanemad.

Septembris sõitsime külla Anseküla seltsimajja, kus meile juba varasematest aastatest tuttavad rahvamuusikud ansamblist Küi tutvustasid erinevaid fantaasiapille. Pillide tegemiseks saab kasutada plasttorusid, plekkpurke, pingule tõmmatud traati ja nööri, kummikindaid, puupulki, herneid ja mida kõike veel. 


Plekkpurgist ja kummikindast trummi valmistamine. Foto: Elle Viia

Vibupill kummikindaga. Foto: Elle Viia
Novembri alguses aga kutsusime ansambli Küi kohe enda juurde lasteaeda. Seekord tutvustasid nad meile erinevaid rahvapille, mida nad oma ansamblis kasutavad. Torupilli hääle peale pani nii mõnigi laps käed kõrvadele, aga tegelikult oli ikka äge ka. Ja kandleid said suuremad kohe ise proovida ka. 


Kandleproov. Foto: Elle Viira

Mari mängib torupilli. Foto: Elle Viira

Detsembri alguses oodati meid külla Kuressaare muusikakooli. Siin tutvustas rõõmsameelne Veikko Lehto koos teiste muusikakooli õpetajatega meile erinevaid pille, mida muusikakoolis õppida saab. Saime ka veidi aimu, et mismoodi see muusikakooli elu käib. Eriti meeldisid meile erinevad trummid ja see kui õpetaja Tanel Juksaar tegi trombooniga elevandi häält ja siis veel mootorratta häält. Loodame, et nii mõnigi noor muusik sai siit mõtte tulevikus muusikakooliga põhjalikumalt tutvuda.


Õpetaja Veikko tutvustab kontrabasssi. Foto: Elle Viira

Muusikakooli ilusas jõuluootel saalis. Foto: Elle Viira

Õpetaja Tanel Juksaar mängib trummi. Foto: Elle viira

Ja viimaseks retkeks meie pilliõppepäevade seerias sai külaskäik naaberkülla, Kihelkonna kirikusse. Siin tutvustas Ülle Reinsoo meile pillide kuningat - orelit. Ja tõesti, meie lasteaia lapsed oleksid sinna oreli sisse ilmselt kõik ära mahtunud - nii suur oli see pill. Väga põnev oli orelit ja oreli mängimist lähedalt vaadata, lisaks said kõik soovijad ka ise proovida, kas tuleb pillist hääl välja. Ronisime veel paari korruse jagu kirikutorni ja vaatasime, kus on kellanööride otsad, neid tõmmates saabki kiriku kellad lööma.
Saime istuda täiesti oreli kõrval. Foto: Triin Reitalu

Ja ise orelit proovida! Foto: Triin Reitalu


Loodame, et nii mõneski noores tärkas tulevane muusikahuviline, minul lapsevanemana oli küll väga põnev. Kõik meie pilliteemalised üritused toimusid projekti "Lümanda laste pilliõppepäevad" raames ja see on rahastatud kohaliku omaalgatuse programmi vahenditest. Suured tänud kõigile juhendajatele: ansambel Küi, Kuressaare muusikakooli pere, Ülle Reinsoo. Kõikjale kohale saime ikka oma hea bussijuhi "onu Aini" abiga.

Kirja pani Triin.
Meie tegemistest ilmus ka artikkel Meie Maas.

No comments:

Post a Comment