Thursday, October 31, 2013

Kivististe õppepäev 24.08.2013

Pärast vahvat putukatepäeva, olime kõik valmis uueks retkeks. 24. augusti hommik oli soe ja päikesepaisteline ja kuhu siis veel sellise ilmaga minna - ikka mere äärde. Onu Aini buss viis meid Tagamõisa poolsaarele, Suuriku ja Kuriku pangale. Juhendajaks oli seekord kaasas Saaremaa Muuseumi bioloog Sirje Azarov.

 Matkasime piki rannikut, kõigil ninad maas, et põnevad kivid tähelepanuta ei jääks.

Sirje oli meile teinud vahvad õpilehed, kus tavalisemad kivistised pildil ja nimedki kirjas. Nendelt saime teada hulga keerulisi nimesid nagu peajalgne, kihtpoorne, käsijalgne, korall. Kõik need huvitavad loomad on siia kividesse jäänud ajast, mil Eestimaa kohal oli hoopis troopiline meri mitte põhjamaa nagu praegu.

Mia on leidnud midagi huvitavat, mida Sirjele näidata.

 Kõige änksamad kivistised on kindlasti seal kuhu peab ronima. Muidu oleks ju liiga lihtne.
 Ja ongi käsijalgne. Meenutab ju täiesti tänapäevalgi meres elavaid karpe.

 Aga mida see määraja nüüd selle kivistise nimeks ütleski, arutavad Richard ja Juhan.

 Õde Liise on küll leidnud suure kivi, aga Hendril on suisa nii suur, et vist ei jaksa tõstagi. Või ehk tuleks tädi Saima appi?

 Tõnist aga huvitavad hoopis pisikesed kivid, mis täiesti teiste vahel peidus.

 Kui kividest isu täis, siis on mere ääres ju hästi palju muudki vahvat. Nagu näiteks vees sulistamine...

 ...või hoopis jõukatsumine merest kaldale heidetud puuga. 

 Vahepeal sai veel kaasasolevat võileivakarpi tühjendatud ja üksteise õunu maitstud, aga sellest meil pilte pole, sest kõigil olid kõhud liiga tühjad.
 Et liiga igav ei hakkaks, siis pärastlõunaks korraldas Juhan meile närvekõditava otsinguretke. Kui te arvate, et ta kadus ära, siis te eksite. Ta teadis kogu aeg, kus ta on ja kuidas tagasi saab. Häda oli ainult selles, et meil ülejäänutel ei olnud kannatust teda kolmetunniselt avastusretkelt tagasi oodata.


Suured tänud juhendaja Sirje Azarovile, kõigile osalejatele, kes Juhani otsingudki lõpuni vastu pidasid, Marisele, kes päeva pildipurki püüdis ja KIK-ile materiaalse toe eest!

No comments:

Post a Comment